Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κρήτη

Ένα σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα οι γεωργοί της. Η λειψυδρία και η ανομβρία των τελευταίων μηνών «στέγνωσαν» το φράγμα Φανερωμένης στη Μεσαρά Κρήτης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετό νερό για να μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια. 


Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι αφενός η έλλειψη της βροχής (ανομβρία) και αφετέρου η αλόγιστη χρήση του νερού. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό χρήσης νερού σε καλλιέργειες στην χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Ειδικότερα, στις παντός είδους γεωργικές εργασίες απορροφάται το 86% των χρησιμοποιούμενων υδάτινων πόρων, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει μόλις το 24%! 
Από τα 19 εκατομμύρια κυβικά νερού η ποσότητα στο φράγμα μειώθηκε στις 800 χιλιάδες, με το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει να μην μπορεί να καλύψει ούτε το χαμηλό κτίσμα και τα δέντρα στο κέντρο της άλλοτε γεμάτης λίμνης του φράγματος.
Η τραγική αυτή κατάσταση ανάγκασε τους υπεύθυνους διαχείρισης, πριν μερικές μέρες, να κλείσουν το φράγμα για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε το 2005. Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να δοθεί στους αγρότες δελτίο παροχής νερού, για να ποτίζουν με μέτρο τις ελιές τους και να μην γίνονται σπατάλες, αν βέβαια συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Είναι καιρός επιτέλους και στον τόπο μας να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοσθεί το κορυφαίο μέτρο, που με βία και αυστηρότητα επιβάλλεται πλέον στους κατοίκους του Κέιπ Τάουν, την εξοικονόμηση και τη σωστή διαχείριση του υδάτινου πλούτου. Είναι το πρώτο και το σπουδαιότερο μέτρο που η συνειδητοποίηση του είναι θέμα Παιδείας και απαιτεί πολύ χρόνο έως ότου υιοθετηθεί από το σύνολο της Κοινωνίας.
Κι όλα αυτά αναμένεται να συμβούν όταν ήδη αυτή τη στιγμή περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε χώρες όπου το νερό είναι ήδη σπάνιο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Μακάρι να μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας όπως σκέφτονται να κάνουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου σκοπεύουν εντός του 2018 να μεταφέρουν παγόβουνα από την Ανταρκτική ρυμουλκώντας τα δια θαλάσσης, προκειμένου να υπάρχει πλέον άφθονο νερό για πόση και γενική χρήση.
Ας γίνει λοιπόν φωτεινό παράδειγμα η πολύπαθη πορεία των κατοίκων του Κέιπ Τάουν και ας ευχηθούμε να «ανοίξουν οι Ουρανοί» για να βρουν και αυτοί τη δική τους σωτηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου