Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες παιδιών και γενικότερα ανηλίκων


Αν και είναι κοινή λογική ότι δεν χρειάζεται για κανέναν λόγο να ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας και γενικότερα ανηλίκων στο facebook και γενικά στα κοινωνικά δίκτυα, παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι, συνήθως υπερενθουσιώδεις γονείς, που το κάνουν, μερικοί μάλιστα σε εξευτελιστικό βαθμό.


Πριν το κάνετε αναλογιστείτε ότι εκεί έξω ο κόσμος δεν είναι τόσο αγαθός και αγγελικά πλασμένος. Η φωτογραφία του μωρού σας που έκανε το πρώτο του μπάνιο μπορεί να φαίνεται χαριτωμένη σε εσάς και τους οικείους σας, ωστόσο κάποια αρρωστημένα μυαλά, ενδέχεται να την δουν δυστυχώς με "άλλο μάτι".

Επίσης δεν πρέπει για κανέναν απολύτως λόγο να κοινοποιείτε την ακριβή θέση των παιδιών σας (μαζί ή χωρίς φωτογραφία). 

Το κακό είναι ότι ορισμένες φορές, ακόμη κι αν οι γονείς ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν δημοσιεύουν τίποτε σχετικά με το παιδί τους, βρίσκονται κάποιοι τρίτοι (φίλοι, γνωστοί, συγγενείς κλπ) που κάνουν την ζημιά.


Πρέπει ΠΑΝΤΑ να θυμόμαστε το νούμερο ένα κανόνα του Ίντερνετ: Από τη στιγμή που αναρτούμε κάτι στο διαδίκτυο, η πληροφορία αυτή είναι διαθέσιμη στον οποιοδήποτε!

Εάν χρειάζεται να δημοσιεύσετε εικόνες, τότε προτιμήστε να είναι μακρινές και ομαδικές ώστε να μην φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών. Μια καλή λύση είναι να «θολώσετε» τα πρόσωπα στις εικόνες με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.



Τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν διαπιστώσει  ότι έχει υποστεί προσβολή;

Καταρχάς, αν πρόκειται για δημοσίευση σε blog, ιστοσελίδα ή οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο θιγόμενος πριν ακόμη στραφεί σε έννομη προστασία, είναι να επικοινωνήσει με το διαχειριστή του ζητώντας την απομάκρυνση της φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε χωρίς την συναίνεση του. Αν πρόκειται για δημοσίευμα στο facebook ή σε κάποιο άλλο από τα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχει η λεγόμενη λειτουργία «report» με την οποία ο χρήστης μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνση του επίδικου υλικού από την ίδια την υπηρεσία, συχνά όμως η διαδικασία αυτή καθυστερεί και μπορεί να μην δεχθεί η υπηρεσία να απομακρύνει το υλικό χωρίς δικαστική απόφαση.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το πρόσωπο που έχει υποστεί την προσβολή  να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του την  ιστοσελίδα όπου δημοσιεύτηκε η επίδικη φωτογραφία και να  την  εκτυπώσει  ώστε να μη χαθούν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Στην περίπτωση δε που η παράνομη προσβολή της προσωπικότητας υπήρξε και υπαίτια, το δικαστήριο μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον ενάγοντα σε ικανοποίηση ηθικής βλάβης του θύματος  και χρηματική αποζημίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου